Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
06 min.
Całkowity czas:
11 min.

Jeśli się nie smaży zielonych pomidorów na tłuszczu z boczku, to traci się połowę ich wspaniałego smaku! Żaden szanujący się Amerykanin nie usmaży zielonych pomidorów na innym tłuszczu niż wytopiony z boczku!

Składniki:

  • 120 ml (1/2 szklanki) tłuszczu wytopionego z boczku
  • 40 g (1/3 szklanki) mąki pszennej
  • 100 g (3/4 szklanki) kaszki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 jajko
  • 60 ml (1/4 szklanki) mleka
  • 1 zielony pomidor, pokrojony na plastry grubości 0,5 cm

Przygotowanie:

1Tłuszcz z boczku rozgrzać w dużej patelni na średnim ogniu. W jednej małej miseczce wymieszać mąkę pszenną z kaszką kukurydzianą i z pieprzem, a w drugiej rozbełtać widelcem jajko z mlekiem.

2Zanurzać plastry pomidora w jajku, a następnie obtaczać w mące. Kłaść panierowane plastry pomidora na gorącym tłuszczu i smażyć, aż zarumienią się z obu stron, po 3 do 4 minut na stronę. Tłuszcz z boczku łatwo się pali, więc trzeba regulować odpowiednio temperaturę.

Porcja dla:

2 osób