Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
70 min.

To popisowy przepis mojej mamy. Prosty i wszyscy go uwielbiają. Kurczak marynowany w sosie ostrygowym, czosnku i curry, a potem smażony. Pysznie chrupiący!

Składniki:

  • 1 cały (około 1,5 kg) kurczak, pokrojony na kawałki
  • 6 ząbków czosnku, posiekanego
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego

Przygotowanie:

1Marynata: W misce wymieszać czosnek z sosem ostrygowym i curry. Dodać kurczaka i wymieszać, aby dobrze pokrył się marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

2Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka (marynatę wylać) i smażyć na średnim ogniu przez 20-25 minut, do momentu, aż kurczak będzie rumiany i chrupiący.

Porcja dla:

4 osób