Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
To popisowy przepis mojej mamy. Prosty i wszyscy go uwielbiają. Kurczak marynowany w sosie ostrygowym, czosnku i curry, a potem smażony. Pysznie chrupiący!
Składniki:
- 1 cały (około 1,5 kg) kurczak, pokrojony na kawałki
- 6 ząbków czosnku, posiekanego
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki przyprawy curry
- 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
Przygotowanie:
1Marynata: W misce wymieszać czosnek z sosem ostrygowym i curry. Dodać kurczaka i wymieszać, aby dobrze pokrył się marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
2Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka (marynatę wylać) i smażyć na średnim ogniu przez 20-25 minut, do momentu, aż kurczak będzie rumiany i chrupiący.
Porcja dla:
4 osób