Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
195 min.
195 min.
Klasyczny sos chimichurri – a przepis na niego mam prosto z Argentyny! Podaje się go do steków albo używa jako marynaty do kurczaka, którego się następnie piecze na grillu. Ma nieskończenie wiele zastosowań. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!
Składniki:
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
- 2 łyżki posiekanej zielonej papryki
- 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
- 180 ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki białego octu winnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Zmiksować wszystkie składniki w blenderze, aby sos był gładki, ale aby pozostały w nim niewielkie cząstki. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.
Porcja dla:
6 osób