Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
195 min.

Klasyczny sos chimichurri – a przepis na niego mam prosto z Argentyny! Podaje się go do steków albo używa jako marynaty do kurczaka, którego się następnie piecze na grillu. Ma nieskończenie wiele zastosowań. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
  • 2 łyżki posiekanej zielonej papryki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • 180 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Zmiksować wszystkie składniki w blenderze, aby sos był gładki, ale aby pozostały w nim niewielkie cząstki. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.

Porcja dla:

6 osób