Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Pyszny sos, który jest doskonałym dodatkiem do zimnych mięs, jajek na twardo oraz mięsa rosołowego. Można go urozmaicić dodając rzodkiewkę.

Składniki:

  • 1 żółtko ugotowane na twardo
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • garść posiekanego szczypiorku
  • kilka rzodkiewek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1Ugotowane żółtko utrzeć na jednolitą masę z 1/2 łyżeczki soli, łyżeczką cukru i łyżeczką octu.

2Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać szczypiorek. Rzodkiewkę posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami.

3Można też dodać posiekane białko.

Porcja dla:

2 osób