Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
10 min.
10 min.
Pyszny sos, który jest doskonałym dodatkiem do zimnych mięs, jajek na twardo oraz mięsa rosołowego. Można go urozmaicić dodając rzodkiewkę.
Składniki:
- 1 żółtko ugotowane na twardo
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- garść posiekanego szczypiorku
- kilka rzodkiewek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1Ugotowane żółtko utrzeć na jednolitą masę z 1/2 łyżeczki soli, łyżeczką cukru i łyżeczką octu.
2Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać szczypiorek. Rzodkiewkę posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami.
3Można też dodać posiekane białko.
Porcja dla:
2 osób