Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
10 min.
10 min.
Sos wietnamski, w którym macza się sajgonki (czyli spring rolls). Pasuje też do innych wietnamskich dań.
Składniki:
- 2 tajskie papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 mała marchewka
Przygotowanie:
1Z papryczek oderwać łodyżki, obrać czosnek i rozgnieść razem na pastę, na przykład w moździerzu.
2Wycisnąć sok z limonki i dodać do papryki i czosnku. Dodać cukier i wymieszać. Dodać sos rybny, ciepłą wodę i ocet ryżowy, wymieszać.
3Obrać marchewkę, pokroić w cienkie paski i dodać trochę do sosu.
Porcja dla:
10 osób