Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Sos wietnamski, w którym macza się sajgonki (czyli spring rolls). Pasuje też do innych wietnamskich dań.

Składniki:

  • 2 tajskie papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 mała marchewka

Przygotowanie:

1Z papryczek oderwać łodyżki, obrać czosnek i rozgnieść razem na pastę, na przykład w moździerzu.

2Wycisnąć sok z limonki i dodać do papryki i czosnku. Dodać cukier i wymieszać. Dodać sos rybny, ciepłą wodę i ocet ryżowy, wymieszać.

3Obrać marchewkę, pokroić w cienkie paski i dodać trochę do sosu.

Porcja dla:

10 osób