Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
22 min.

Lubię, kiedy sosu jest więcej niż makaronu. W tym przepisie używam więc więcej sosu pomidorowego niż podają inne przepisy na to spaghetti. Sos pomidorowy domowej roboty smakuje najlepiej, ale kupny też wychodzi świetnie.

Składniki:

  • 350 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżka pasty a anchois
  • 475 ml gotowego sosu pomidorowego do makaronu

Przygotowanie:

1W dużym garnku zagotować wodę w odrobiną oliwy z oliwek i z dużą szczyptą soli. Do wrzątku wrzucić spaghetti i ugotować al dente.

2W międzyczasie w rondelku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej lekko czosnek.

3Dodać sos pomidorowy i gotować 5 minut.

4Dodać kapary i oliwki i gotować jeszcze przez 5 minut.

5Doprawić solą, pieprzem cayenne i zwykłym pieprzem. Drobno posiekać bazylię i dodać na samym końcu.

6Gdy makaron będzie al dente, odcedzić go i natychmiast wymieszać z sosem.

Porcja dla:

4 osób