Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
12 min.
12 min.
Całkowity czas:
22 min.
22 min.
Lubię, kiedy sosu jest więcej niż makaronu. W tym przepisie używam więc więcej sosu pomidorowego niż podają inne przepisy na to spaghetti. Sos pomidorowy domowej roboty smakuje najlepiej, ale kupny też wychodzi świetnie.
Składniki:
- 350 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżka pasty a anchois
- 475 ml gotowego sosu pomidorowego do makaronu
Przygotowanie:
1W dużym garnku zagotować wodę w odrobiną oliwy z oliwek i z dużą szczyptą soli. Do wrzątku wrzucić spaghetti i ugotować al dente.
2W międzyczasie w rondelku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej lekko czosnek.
3Dodać sos pomidorowy i gotować 5 minut.
4Dodać kapary i oliwki i gotować jeszcze przez 5 minut.
5Doprawić solą, pieprzem cayenne i zwykłym pieprzem. Drobno posiekać bazylię i dodać na samym końcu.
6Gdy makaron będzie al dente, odcedzić go i natychmiast wymieszać z sosem.
Porcja dla:
4 osób