20 min.
20 min.
40 min.
Soczyste steki ze smakowitym sosem z czerwonej cebuli, rozmarynu i czarnych oliwek podajemy z purée z fasoli flageolet z czosnkiem. Można do nich podać świeże pieczywo i zielone warzywa, na przykład grillowaną cukinię czy świeży szpinak.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 czerwone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
- 3 duże drobno posiekane ząbki czosnku
- 6 gałązek świeżego rozmarynu
- 4 chude steki z baraniny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki czerwonego wina
- 30 g czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml wywaru z warzyw
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, dodać cebulę, czosnek i rozmaryn, smażyć przez około 10 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie.
2W tym czasie przyrządzić purée z fasoli flageolet i czosnku. Podgrzać oliwę z oliwek w rondlu, dodać czosnek i smażyć na bardzo małym ogniu przez 4–5 minut. Dodać fasolkę i wywar z warzyw, przykryć rondel i gotować przez 4–5 minut, aż całość dobrze się rozgrzeje. Utłuc dokładnie, aby purée uzyskało gładką konsystencję, doprawić do smaku i dodać pietruszkę.
3Cebulę przesunąć na brzeg patelni, dodać mięso. Smażyć z każdej strony po 3–4 minuty, w zależności od tego, jak mocno wysmażone mięso chcemy uzyskać.
4Steki ułożyć na rozgrzanych talerzach. Na patelnię wlać ocet balsamiczny i wino, dodać oliwki i cukier, gotować na dużym ogniu, aż płyn odparuje. Dodać wywar z warzyw. Kiedy sos zawrze, gotować jeszcze przez minutę, a następnie polać mięso sosem. Przybrać gałązkami rozmarynu i podawać z purée z fasolki.
Porcja dla:
4 osób