Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Soczyste steki ze smakowitym sosem z czerwonej cebuli, rozmarynu i czarnych oliwek podajemy z purée z fasoli flageolet z czosnkiem. Można do nich podać świeże pieczywo i zielone warzywa, na przykład grillowaną cukinię czy świeży szpinak.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 duże drobno posiekane ząbki czosnku
  • 6 gałązek świeżego rozmarynu
  • 4 chude steki z baraniny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki czerwonego wina
  • 30 g czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml wywaru z warzyw

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, dodać cebulę, czosnek i rozmaryn, smażyć przez około 10 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie.

2W tym czasie przyrządzić purée z fasoli flageolet i czosnku. Podgrzać oliwę z oliwek w rondlu, dodać czosnek i smażyć na bardzo małym ogniu przez 4–5 minut. Dodać fasolkę i wywar z warzyw, przykryć rondel i gotować przez 4–5 minut, aż całość dobrze się rozgrzeje. Utłuc dokładnie, aby purée uzyskało gładką konsystencję, doprawić do smaku i dodać pietruszkę.

3Cebulę przesunąć na brzeg patelni, dodać mięso. Smażyć z każdej strony po 3–4 minuty, w zależności od tego, jak mocno wysmażone mięso chcemy uzyskać.

4Steki ułożyć na rozgrzanych talerzach. Na patelnię wlać ocet balsamiczny i wino, dodać oliwki i cukier, gotować na dużym ogniu, aż płyn odparuje. Dodać wywar z warzyw. Kiedy sos zawrze, gotować jeszcze przez minutę, a następnie polać mięso sosem. Przybrać gałązkami rozmarynu i podawać z purée z fasolki.

Porcja dla:

4 osób