Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
03 min.
Całkowity czas:
13 min.

Smażonego kurczaka z bazylią w stylu azjatyckim szybko się przygotowuje, smaży i szybko znika ze stołu. Polecam!

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka bez skóry, pokrojone w paseczki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 mały pęczek tajskiej bazylii
  • 2 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek
  • sól i mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1Pokroić piersi kurczaka na paseczki ostrym nożem. Przekroić papryki na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki.

2Rozgrzać oliwę w woku lub na dużej patelni. Wrzucić kurczaka i paprykę. Smażyć na dużym ogniu, szybko mieszając, przez około 3 minuty. Kurczak powinien się przyrumienić i nie być surowy wewnątrz.

3Doprawić do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Porwać listki bazylii na kawałki. Wrzucić do kurczaka i papryki. Szybko wymieszać. Podawać.

Porcja dla:

4 osób