Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
03 min.
03 min.
Całkowity czas:
13 min.
13 min.
Smażonego kurczaka z bazylią w stylu azjatyckim szybko się przygotowuje, smaży i szybko znika ze stołu. Polecam!
Składniki:
- 4 piersi kurczaka bez skóry, pokrojone w paseczki
- 2 czerwone papryki
- 1 mały pęczek tajskiej bazylii
- 2 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek
- sól i mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1Pokroić piersi kurczaka na paseczki ostrym nożem. Przekroić papryki na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki.
2Rozgrzać oliwę w woku lub na dużej patelni. Wrzucić kurczaka i paprykę. Smażyć na dużym ogniu, szybko mieszając, przez około 3 minuty. Kurczak powinien się przyrumienić i nie być surowy wewnątrz.
3Doprawić do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Porwać listki bazylii na kawałki. Wrzucić do kurczaka i papryki. Szybko wymieszać. Podawać.
Porcja dla:
4 osób