Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
05 min.
05 min.
Oto hummus bez tahini (więc tani!), bardzo lubiany przez moje dzieci. Jego zrobienie zabiera dosłownie parę minut. Idealny jako dip do krakersów i warzyw, albo na kanapkę.
Składniki:
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy; odsączyć, ale zachować płyn
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Do blendera lub robota kuchennego wrzucić ciecierzycę, czosnek, kmin, sól i oliwę. Miksować na niskich obrotach, dolewając po troszeczku pozostawiony płyn z puszki, aż uzyska się pożądaną konsystencję.
Porcja dla:
4 osób