Czas przygotowania:
05 min.
Całkowity czas:
05 min.

Oto hummus bez tahini (więc tani!), bardzo lubiany przez moje dzieci. Jego zrobienie zabiera dosłownie parę minut. Idealny jako dip do krakersów i warzyw, albo na kanapkę.

Składniki:

  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy; odsączyć, ale zachować płyn
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Do blendera lub robota kuchennego wrzucić ciecierzycę, czosnek, kmin, sól i oliwę. Miksować na niskich obrotach, dolewając po troszeczku pozostawiony płyn z puszki, aż uzyska się pożądaną konsystencję.

Porcja dla:

4 osób