Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
95 min.

Ta kombinacja owoców morza, pomidorów i oliwek przywodzi to co najlepsze z kuchni śródziemnomorskiej. Wspaniały początek na przyjęcie przy grillu!

Składniki:

  • 400 g kalmarów, oczyszczonych
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 4 łodygi selera naciowego wraz z liśćmi, posiekane
  • 30 g zielonych oliwek, posiekanych
  • 30 g czarnych oliwek, posiekanych
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • biały pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki z wyjątkiem dodatkowej oliwy i oliwek wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę. Co 10 minut zamieszać.

2Grill rozgrzać do średniej temperatury. Namoczyć 6 bambusowych patyczków do szaszłyków.

3Na patyczki nadziewać kalmary i pomidory. Natłuścić ruszt i ułożyć szaszłyki. Grillować przez 10 minut, w połowie pieczenia smarując je marynatą.

4Podawać skropione oliwą i z dodatkowymi oliwkami.

Porcja dla:

6 osób