Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
Ta kombinacja owoców morza, pomidorów i oliwek przywodzi to co najlepsze z kuchni śródziemnomorskiej. Wspaniały początek na przyjęcie przy grillu!
Składniki:
- 400 g kalmarów, oczyszczonych
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
- 4 łodygi selera naciowego wraz z liśćmi, posiekane
- 30 g zielonych oliwek, posiekanych
- 30 g czarnych oliwek, posiekanych
- skórka z 1 cytryny
- skórka z 1 pomarańczy
- biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki z wyjątkiem dodatkowej oliwy i oliwek wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę. Co 10 minut zamieszać.
2Grill rozgrzać do średniej temperatury. Namoczyć 6 bambusowych patyczków do szaszłyków.
3Na patyczki nadziewać kalmary i pomidory. Natłuścić ruszt i ułożyć szaszłyki. Grillować przez 10 minut, w połowie pieczenia smarując je marynatą.
4Podawać skropione oliwą i z dodatkowymi oliwkami.
Porcja dla:
6 osób