Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Szparagi i czosnek niedźwiedzi to świetne połączenie. Ja szparagi najpierw gotuję, a potem zapiekam z pomidorkami koktajlowymi i z masłem czosnkowym. Doskonałe z bagietką albo do obiadu.
Składniki:
- 2 kg szparagów
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
- 100 g miękkiego masła
- sól i pieprz
- 200 g pomidorków cherry
Przygotowanie:
1Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końcówki, ugotować w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru. (Gotować 7-10 minut.) Dobrze odcedzić.
2Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
3Szparagi ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
4Czosnek wymieszać z masłem, solą i pieprzem. Układać kawałki masła czosnkowego i pomidorki na szparagach. Piec przez 20-25 minut.
Porcja dla:
4 osób