Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Szparagi i czosnek niedźwiedzi to świetne połączenie. Ja szparagi najpierw gotuję, a potem zapiekam z pomidorkami koktajlowymi i z masłem czosnkowym. Doskonałe z bagietką albo do obiadu.

Składniki:

  • 2 kg szparagów
  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 100 g miękkiego masła
  • sól i pieprz
  • 200 g pomidorków cherry

Przygotowanie:

1Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końcówki, ugotować w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru. (Gotować 7-10 minut.) Dobrze odcedzić.

2Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

3Szparagi ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

4Czosnek wymieszać z masłem, solą i pieprzem. Układać kawałki masła czosnkowego i pomidorki na szparagach. Piec przez 20-25 minut.

Porcja dla:

4 osób