Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
110 min.

To bardzo proste danie – idealne dla początkujących kucharzy! Powinno się je przygotowywać w specjalnym naczyniu – tadżin – od którego pochodzi nazwa potrawy, ale ja je przygotowuję w brytfance i jest równie pyszne. Pod koniec duszenia zawsze próbuję potrawę i w razie czego dodaję więcej soli, ale cytryny konserwowe i oliwki zwykle dają już dość soli.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule, posiekane
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)

Przygotowanie:

1W brytfance rozgrzać oliwę na średnim ogniu.

2Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Wmieszać przyprawy, kurczaka, oliwki i cytrynę. Oprószyć pieprzem.

3Dodać 150 ml wody i dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Podawać na ciepło z kaszą kuskus lub ze świeżym chlebem.

Porcja dla:

6 osób