Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
85 min.

Dla szpinakomaniaków – danie dobre na obiad lub podwieczorek, ale także – zamiast słodkiego ciasta.

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 11 dag masła
  • opakowanie szpinaku
  • 1 jajko
  • ser brie
  • orzeszki ziemne, posiekane
  • przyprawy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Na stolnicę wysypujemy mąkę, na nią wykładamy pokrojone w kostkę, miękkie masło i wbijamy jajko. Następnie łączymy składniki za pomocą noża, wszystkie je szatkując, aż do połączenia się składników. Lepimy z ciasta kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Ciasto powinno spędzić w lodówce kilka godzin, dzięki czemu będzie dobrze chrupiące (min. 30 min.)

2Po odleżeniu ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty oblepiając nim także brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy ok. 15 .min z termoobiegiem w temp. 160°C.

3W czasie pieczenia mrożony szpinak w sosie dusimy z 1/3 szklanki wody aż do odparowania (i uzyskania przez sos odpowiedniej konsystencji). Brie kroimy na plastry (najlepiej to robić gdy jest dobrze schłodzony), odkrawając pleśniową obwódkę. Po 15 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na nie szpinak a na nim układamy plasterka sera i posypujemy orzeszkami.

4Tartę ze szpinakiem zapiekamy ok. 20 minut w temp. 160 stopni (aż do lekkiego zarumienienia ciasta i stopienia sera).

Porcja dla:

1 osoby