20 min.
35 min.
85 min.
Dla szpinakomaniaków – danie dobre na obiad lub podwieczorek, ale także – zamiast słodkiego ciasta.
Składniki:
- 25 dag mąki
- 11 dag masła
- opakowanie szpinaku
- 1 jajko
- ser brie
- orzeszki ziemne, posiekane
- przyprawy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Na stolnicę wysypujemy mąkę, na nią wykładamy pokrojone w kostkę, miękkie masło i wbijamy jajko. Następnie łączymy składniki za pomocą noża, wszystkie je szatkując, aż do połączenia się składników. Lepimy z ciasta kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Ciasto powinno spędzić w lodówce kilka godzin, dzięki czemu będzie dobrze chrupiące (min. 30 min.)
2Po odleżeniu ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty oblepiając nim także brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy ok. 15 .min z termoobiegiem w temp. 160°C.
3W czasie pieczenia mrożony szpinak w sosie dusimy z 1/3 szklanki wody aż do odparowania (i uzyskania przez sos odpowiedniej konsystencji). Brie kroimy na plastry (najlepiej to robić gdy jest dobrze schłodzony), odkrawając pleśniową obwódkę. Po 15 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na nie szpinak a na nim układamy plasterka sera i posypujemy orzeszkami.
4Tartę ze szpinakiem zapiekamy ok. 20 minut w temp. 160 stopni (aż do lekkiego zarumienienia ciasta i stopienia sera).
Porcja dla:
1 osoby