Czas przygotowania:
25 min.
Całkowity czas:
85 min.

Tzatziki albo jeśli ktoś woli po naszemu Cacyki to najpopularniejsza grecka przystawka podawana jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawana oddzielnie jako dip.

Składniki:

  • 4 małe ogórki zielone
  • 1 duży jogurt typu greckiego (możliwie gęsty)
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążyć pestki (inaczej Tzatziki wyjdą za płynne). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2Ogórki posolić i pozostawić na ok. 10-15 minut w tym czasie odlewając wytworzoną wodę.

3Następnie dodać jogurt i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

4Całość przełożyć do miseczek, polać oliwą, przykryć np. folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godz. do lodówki. Gotowe! 🙂

Porcja dla:

2 osób