Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
85 min.
85 min.
Tzatziki albo jeśli ktoś woli po naszemu Cacyki to najpopularniejsza grecka przystawka podawana jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawana oddzielnie jako dip.
Składniki:
- 4 małe ogórki zielone
- 1 duży jogurt typu greckiego (możliwie gęsty)
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążyć pestki (inaczej Tzatziki wyjdą za płynne). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2Ogórki posolić i pozostawić na ok. 10-15 minut w tym czasie odlewając wytworzoną wodę.
3Następnie dodać jogurt i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
4Całość przełożyć do miseczek, polać oliwą, przykryć np. folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godz. do lodówki. Gotowe! 🙂
Porcja dla:
2 osób