25 min.
15 min.
40 min.
Lekko pikantne kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszki bulgur, przyprawione natką pietruszki i sokiem z cytryny, są świetnym wyborem na lunch lub przekąskę nie tylko dla wegan! W Turcji podaje się je na przystawkę. Bez smażenia, bez pieczenia, bardzo proste!
Składniki:
- 400 ml wody
- 180 g czerwonej soczewicy
- 100 g kaszki bulgur
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 7 cebulek dymek, drobno posiekanych
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
1W rondelku wymieszać wodę z soczewicą i doprowadzić do wrzenia. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż cała woda się wchłonie.
2Wmieszać bulgur i zestawić rondelek z ognia. Przykryć i odstawić na ok. 5 minut, aż bulgur wchłonie wilgoć i zmięknie.
3Na patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać dymkę i smażyć, aż będzie miękka – 3-4 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
4W dużej misce wymieszać soczewicę z bulgurem z zawartością patelni. Dodać pietruszkę, sok cytrynowy, chili, kumin i sól. Wyrabiać masę rękami, aż wszystko się dobrze połączy.
5Formować masę w dłoniach, tworząc podłużne kotleciki lub kuleczki i układać je na talerzu. Przykryć folią spożywczą, aby nie obeschły. Podawać na liściach sałaty.
Porcja dla:
7 osób