Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
40 min.

Lekko pikantne kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszki bulgur, przyprawione natką pietruszki i sokiem z cytryny, są świetnym wyborem na lunch lub przekąskę nie tylko dla wegan! W Turcji podaje się je na przystawkę. Bez smażenia, bez pieczenia, bardzo proste!

Składniki:

  • 400 ml wody
  • 180 g czerwonej soczewicy
  • 100 g kaszki bulgur
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 cebulek dymek, drobno posiekanych
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

1W rondelku wymieszać wodę z soczewicą i doprowadzić do wrzenia. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż cała woda się wchłonie.

2Wmieszać bulgur i zestawić rondelek z ognia. Przykryć i odstawić na ok. 5 minut, aż bulgur wchłonie wilgoć i zmięknie.

3Na patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać dymkę i smażyć, aż będzie miękka – 3-4 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

4W dużej misce wymieszać soczewicę z bulgurem z zawartością patelni. Dodać pietruszkę, sok cytrynowy, chili, kumin i sól. Wyrabiać masę rękami, aż wszystko się dobrze połączy.

5Formować masę w dłoniach, tworząc podłużne kotleciki lub kuleczki i układać je na talerzu. Przykryć folią spożywczą, aby nie obeschły. Podawać na liściach sałaty.

Porcja dla:

7 osób