Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Lekkie, puszyste i delikatne naleśniki amerykańskie – czyli pancakes, bez jajek i bez nabiału. Posmakują nie tylko weganom 😉
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 ml wody
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
1Do dużej miski przesiać mąkę, cukier, sodę i sól. W osobnej misce rozmieszać wodę z olejem.
2W środku kupki z mąki zrobić zagłębienie i wlać w nie wodę z olejem. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie. W cieście mają pozostać grudki.
3Rozgrzać lekko nasmarowaną olejem patelnię na średnio-dużym ogniu.
4Nakładać ciasto dużą łyżką na gorącą patelnię i smażyć naleśniki, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, a brzegi będą suche. Odwrócić na drugą stronę i smażyć aż się zrumienią.
Porcja dla:
9 osób