Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Lekkie, puszyste i delikatne naleśniki amerykańskie – czyli pancakes, bez jajek i bez nabiału. Posmakują nie tylko weganom 😉

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

1Do dużej miski przesiać mąkę, cukier, sodę i sól. W osobnej misce rozmieszać wodę z olejem.

2W środku kupki z mąki zrobić zagłębienie i wlać w nie wodę z olejem. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie. W cieście mają pozostać grudki.

3Rozgrzać lekko nasmarowaną olejem patelnię na średnio-dużym ogniu.

4Nakładać ciasto dużą łyżką na gorącą patelnię i smażyć naleśniki, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, a brzegi będą suche. Odwrócić na drugą stronę i smażyć aż się zrumienią.

Porcja dla:

9 osób