Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
105 min.

Nawet mój mięsożerny chłopak zajada się tym gulaszem ze smakiem! Doskonała potrawa, która pasuje do rozmaitych diet. Obieranie dyni może być wyzwaniem, ale odkryłam, że zwykły obierak do marchewki sprawdza się najlepiej.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy chili
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać cynamon i chili, i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać czosnek i kminek, smażyć przez kolejne 2 minuty, a następnie dodać sok z cytryny i pomidory. Wymieszać, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

2Dodać dynię, fasolę i wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę, aż dynia będzie miękka. Od czasu do czasu zamieszać, jeśli potrzeba dodać odrobinę wody. Gulasz powinien być gęsty.

3Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Położyć chleb pita i pogrzać przez 1 minutę z każdej strony. Gulasz podawać z ciepłym chlebkiem pita.

Porcja dla:

4 osób