05 min.
15 min.
20 min.
Prosty i szybki sposób na sycące śniadanie lub lunch! Wspaniały omlet z dodatkiem papryki i cebuli, posypany szwajcarskim serem, można również użyć sera gouda. Smacznego!
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 zielona papryka, posiekana
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 60 g startego sera szwajcarskiego
Przygotowanie:
1Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Dodać cebulę i paprykę i podsmażać przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
2W międzyczasie jajka zmiksować z mlekiem, 1/2 łyżeczki soli i pieprzem.
3Warzywa przełożyć do miski i posypać pozostałą solą.
4Na patelni roztopić łyżkę masła. Kiedy zacznie wrzeć, wlać zmiksowane jajka i smażyć przez 2 minuty. Delikatnie unieść brzegi omletu za pomocą łopatki tak, aby jeszcze surowe jajka rozprowadziły się równomiernie na patelni. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
5Omlet posypać startym serem, a na środku ułożyć podsmażone wcześniej warzywa. Delikatnie złożyć omlet na pół, smażyć jeszcze przez kilka minut, aż ser się roztopi. Przełożyć na talerz, przekroić na pół i podawać.
Porcja dla:
2 osób