Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Prosty i szybki sposób na sycące śniadanie lub lunch! Wspaniały omlet z dodatkiem papryki i cebuli, posypany szwajcarskim serem, można również użyć sera gouda. Smacznego!

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 zielona papryka, posiekana
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 60 g startego sera szwajcarskiego

Przygotowanie:

1Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Dodać cebulę i paprykę i podsmażać przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając.

2W międzyczasie jajka zmiksować z mlekiem, 1/2 łyżeczki soli i pieprzem.

3Warzywa przełożyć do miski i posypać pozostałą solą.

4Na patelni roztopić łyżkę masła. Kiedy zacznie wrzeć, wlać zmiksowane jajka i smażyć przez 2 minuty. Delikatnie unieść brzegi omletu za pomocą łopatki tak, aby jeszcze surowe jajka rozprowadziły się równomiernie na patelni. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty.

5Omlet posypać startym serem, a na środku ułożyć podsmażone wcześniej warzywa. Delikatnie złożyć omlet na pół, smażyć jeszcze przez kilka minut, aż ser się roztopi. Przełożyć na talerz, przekroić na pół i podawać.

Porcja dla:

2 osób