Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Cytryna i koper włoski nadają duszonej mielonej wołowinie zupełnie nowy, oryginalny smak. Do wołowiny po bolońsku należy podawać bardzo dużo pieczywa, którym będzie można zebrać z talerza przepyszny pikantny sos pomidorowy, oraz sałatkę z chrupiących liści warzyw.

Składniki:

  • 340 g bardzo chudej mielonej wołowiny
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 600 g ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w drobną kostkę
  • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 150 ml wywaru z kurczaka, gotowego lub z kostki
  • sok i starta skórka z 1 cytryny, rozdrobniona
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki
  • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Włożyć wołowinę, cebulę i czosnek do dużego rondla i smażyć na średnim ogniu 5 minut, często mieszając, aż mięso rozpadnie się i równomiernie przyrumieni.

2Dodać do wołowiny ziemniaki, pomidory, wywar z kurczaka, pół startej skórki cytrynowej, cukier i trochę przypraw. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć rondel. Dusić 10 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby ziemniaki równomiernie się ugotowały.

3Wrzucić do rondla koper włoski, fasolkę szparagową, wlać sok cytrynowy i wymieszać. Przykryć i gotować na wolnym ogniu jeszcze 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a koper i fasolka lekko ugotowane, lecz wciąż kruche.

4Skosztować i doprawić, a potem nałożyć potrawę do miseczek. Przybrać resztą startej skórki cytrynowej, posiekanymi listkami kopru włoskiego i natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób