10 min.
40 min.
50 min.
Cytryna i koper włoski nadają duszonej mielonej wołowinie zupełnie nowy, oryginalny smak. Do wołowiny po bolońsku należy podawać bardzo dużo pieczywa, którym będzie można zebrać z talerza przepyszny pikantny sos pomidorowy, oraz sałatkę z chrupiących liści warzyw.
Składniki:
- 340 g bardzo chudej mielonej wołowiny
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 600 g ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w drobną kostkę
- 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 150 ml wywaru z kurczaka, gotowego lub z kostki
- sok i starta skórka z 1 cytryny, rozdrobniona
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki
- 100 g mrożonej fasolki szparagowej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Włożyć wołowinę, cebulę i czosnek do dużego rondla i smażyć na średnim ogniu 5 minut, często mieszając, aż mięso rozpadnie się i równomiernie przyrumieni.
2Dodać do wołowiny ziemniaki, pomidory, wywar z kurczaka, pół startej skórki cytrynowej, cukier i trochę przypraw. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć rondel. Dusić 10 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby ziemniaki równomiernie się ugotowały.
3Wrzucić do rondla koper włoski, fasolkę szparagową, wlać sok cytrynowy i wymieszać. Przykryć i gotować na wolnym ogniu jeszcze 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a koper i fasolka lekko ugotowane, lecz wciąż kruche.
4Skosztować i doprawić, a potem nałożyć potrawę do miseczek. Przybrać resztą startej skórki cytrynowej, posiekanymi listkami kopru włoskiego i natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób