Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

To jeden z tych przepisów, który ratuje mnie gdy goście w drodze i czasu na wymyślne dania brak – klops zawsze się udaje i wszystkim smakuje!

Składniki:

  • 250 g mięsa wołowego
  • 250 g mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki bulionu

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Mięso zmielić w maszynce. Wymieszać z jajkami. Bułkę namoczyć w bulionie, odcisnąć i dodać do masy mięsnej. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę i wymieszać.

3Małą brytfankę natłuścić połową smalcu i wyłożyć połową słoniny. Przełożyć do niej masę mięsną i dobrze ubić. Na wierzch ułożyć plasterki słoniny i pozostały smalec. Podlać odrobiną wody.

4Piec przez 40 minut.

Porcja dla:

8 osób