Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
To jeden z tych przepisów, który ratuje mnie gdy goście w drodze i czasu na wymyślne dania brak – klops zawsze się udaje i wszystkim smakuje!
Składniki:
- 250 g mięsa wołowego
- 250 g mięsa wieprzowego
- 2 jajka
- 1 czerstwa bułka
- 1/2 szklanki bulionu
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Mięso zmielić w maszynce. Wymieszać z jajkami. Bułkę namoczyć w bulionie, odcisnąć i dodać do masy mięsnej. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę i wymieszać.
3Małą brytfankę natłuścić połową smalcu i wyłożyć połową słoniny. Przełożyć do niej masę mięsną i dobrze ubić. Na wierzch ułożyć plasterki słoniny i pozostały smalec. Podlać odrobiną wody.
4Piec przez 40 minut.
Porcja dla:
8 osób