Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Nie każda mama wie, że dzieci uwielbiają oliwki. Są kolorowe, pyszne i co najważniejsze zdrowe. Doskonale komponują się z ulubionymi potrawami maluchów. Magiczne właściwości hiszpańskich oliwek sprawiają, że łącząc je z różnymi, czasami zaskakującymi składnikami, w jednej chwili zmieniają się w smakowite dania, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego malca.

Składniki:

  • 20 hiszpańskich zielonych oliwek
  • ¼ cebulki dymki
  • szczypiorek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (200 g)
  • 3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

1Posiekaj oliwki, cebulkę oraz szczypiorek, a następnie wrzuć do miseczki. Dodaj kawałki tuńczyka oraz majonez i wymieszaj. Uformuj na talerzyku w zabawne kuleczki, całość fantazyjnie udekoruj plasterkami oliwek.

2Powstałą pastę można również rozsmarować i serwować jako smaczną przekąskę na grzankach. Zielone hiszpańskie oliwki można zastąpić czarnymi.

Porcja dla:

5 osób