Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
80 min.

Zapiekanka dobra na obiad, a przy tym niedroga. Kupujemy całego kurczaka i używamy gotowanego mięsa, dodajemy ryż, pieczarki i biały sos, posypujemy serem i zapiekamy. Gotowe!

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 1 cebula, pokrojona w ćwiartki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 liście laurowe
  • 1/3 szklanki masła
  • 8 łyżek mąki pszennej

Przygotowanie:

1Kurczaka pokroić na części i włożyć do dużego garnka. Dodać cebulę, seler i liść laurowy, zalać wodą i gotować, aż kurczak będzie odchodził od kości. Ostudzić i obrać mięso od kości, pokroić na mniejsze kawałeczki.

2Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

3W rondelku, na małym ogniu stopić masło. Mieszając dodać mąkę i gotować przez minutę. Stale mieszając, stopniowo dodawać mleko i bulion drobiowy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 5 minut, stale mieszając, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i wmieszać ser.

4Sos wymieszać z kurczakiem, ryżem i pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

5Piec ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.

Porcja dla:

8 osób