Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
100 min.

Smaczny przepis na zapiekankę w stylu włoskim – puree ziemniaczane zapiekane z włoską szynką prosciutto i wędzonym serem scamorza.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 100 g startego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g prosciutto, pokrojonego w paski
  • 100 g wędzonego sera scamorza, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na puree.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.

3W misce wymieszać ziemniaki z jajkami, 3/4 parmezanu, gałką, solą i pieprzem. Dodać prosciutto i ser, wymieszać.

4Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia, wyrównać powierzchnię i posypać pozostałym parmezanem. Na wierzch położyć wiórki masła.

5Piec przez 30-45 minut. Odstawić na 20 minut do przestygnięcia i podawać.

Porcja dla:

6 osób