Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
Smaczny przepis na zapiekankę w stylu włoskim – puree ziemniaczane zapiekane z włoską szynką prosciutto i wędzonym serem scamorza.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 100 g startego parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 150 g prosciutto, pokrojonego w paski
- 100 g wędzonego sera scamorza, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na puree.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
3W misce wymieszać ziemniaki z jajkami, 3/4 parmezanu, gałką, solą i pieprzem. Dodać prosciutto i ser, wymieszać.
4Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia, wyrównać powierzchnię i posypać pozostałym parmezanem. Na wierzch położyć wiórki masła.
5Piec przez 30-45 minut. Odstawić na 20 minut do przestygnięcia i podawać.
Porcja dla:
6 osób