Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Smaczny sposób na dodatek do ryb lub mięsa. Ziemniaki zmiksowane na puree podawane na duszonych warzywach.
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 100 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli, posiekanej
Przygotowanie:
1Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić i obrać. Wrzucić do blendera i zmiksować.
2Na maśle podsmażyć 2 ząbki czosnku. Dodać do ziemniaków razem z jogurtem i zmiksować na jednolitą masę.
3Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pozostały czosnek z cebulą. Dodać pieczarki i brokuły i smażyć przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
4Do warzyw z pieczarkami dodać fasolkę, wymieszać, chwilę smażyć, aż zmięknie ale wciąż będzie jędrna. Dodać mleko, wymieszać i gotować przez 2 minuty. Przełożyć na talerz, a na wierzch położyć kulki puree z ziemniaków.
Porcja dla:
4 osób