Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Smaczny sposób na dodatek do ryb lub mięsa. Ziemniaki zmiksowane na puree podawane na duszonych warzywach.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli, posiekanej

Przygotowanie:

1Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić i obrać. Wrzucić do blendera i zmiksować.

2Na maśle podsmażyć 2 ząbki czosnku. Dodać do ziemniaków razem z jogurtem i zmiksować na jednolitą masę.

3Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pozostały czosnek z cebulą. Dodać pieczarki i brokuły i smażyć przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.

4Do warzyw z pieczarkami dodać fasolkę, wymieszać, chwilę smażyć, aż zmięknie ale wciąż będzie jędrna. Dodać mleko, wymieszać i gotować przez 2 minuty. Przełożyć na talerz, a na wierzch położyć kulki puree z ziemniaków.

Porcja dla:

4 osób