20 min.
55 min.
75 min.
Nazwa tych ziemniaków pochodzi od restauracji w Sztokholmie – Hasselbacken, gdzie po raz pierwszy je podano. Przyprawione i pieczone w piecu, ziemniaki tak przyrządzone są kruche na zewnątrz, a miękkie i delikatne wewnątrz.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki do pieczenia (po ok. 220 g każdy)
- 2 łyżki masła (roztopić)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki drobno startego twardego sera typu Pecorino Romano
- 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 220°C.
2Ziemniaki obrać i umieścić w misce z zimną wodą, aby nie sczerniały. Wyjmować po jednym i kroić w następujący sposób: wbić patyczek do szaszłyków wzdłuż dolnej części ziemniaka. Położyć go płasko i kroić od góry w cienkie plastry, ale nie do końca – jedynie do patyczka, aby ziemniak trzymał sie razem. Wyjąć patyczek. Odłożyć ziemniaka do miski z wodą i pokroić następnego.
3Można też położyć ziemniaka na dużej drewnianej lub metalowej łyżce i ostrym nożem pokroić go w poprzek w plastry grubości 0,3 – 0,5 cm, ale nie do samego spodu, a tylko do krawędzi łyżki. W dolnej części plastry powinny pozostać połączone, a łyżka pomaga utrzymać jednakową głębokość nacięć.
4Pokrojone ziemniaki umieścić pokrojoną stroną do góry w płytkim naczyniu do pieczenia lub w małej brytfance. Skropić połową masła, oprószyć solą i pieprzem.
5Piec przez 35 do 40 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i skropić pozostałym masłem, posypać serem, bułką tartą i jeszcze trochę solą i pieprzem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut, aż się ładnie przyrumienią.
Porcja dla:
4 osób