Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Przepis inspirowany kuchnią skandynawską – kruche, chrupiące paluszki z mąki żytniej z dodatkiem kminku.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 50 ml gorącej wody
- 2 łyżki kminku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Mąkę pszenną wymieszać z żytnią. Dodać sól i proszek. Masło wysiekać z mieszaniną, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodać wodę i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie.
3Ciasto podzielić na 20 kawałków. Uformować cienkie wałki o długości 10 cm.
4Kminek rozsypać na stolnicy i rolować wałki tak, aby kminek się do nich przyczepił. Układać na blaszce. Piec przez 20 minut.
Porcja dla:
20 osób