Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Przepis inspirowany kuchnią skandynawską – kruche, chrupiące paluszki z mąki żytniej z dodatkiem kminku.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 50 ml gorącej wody
  • 2 łyżki kminku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Mąkę pszenną wymieszać z żytnią. Dodać sól i proszek. Masło wysiekać z mieszaniną, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodać wodę i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie.

3Ciasto podzielić na 20 kawałków. Uformować cienkie wałki o długości 10 cm.

4Kminek rozsypać na stolnicy i rolować wałki tak, aby kminek się do nich przyczepił. Układać na blaszce. Piec przez 20 minut.

Porcja dla:

20 osób