Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Przygotuj sobie japońską zupę miso w domu! To zaskakująco proste i pyszne! Doskonała zupa na lekki lunch lub rozgrzewającą przystawkę. Zobacz też nasz przepis video z tą zupą!

Składniki:

  • 1 łyżka glonów wakame
  • 1 litr wody
  • 2 łyżeczki dashi w granulkach
  • 3 łyżki pasty miso
  • 2 zielone cebulki
  • 100 g tofu jedwabistego

Przygotowanie:

1Glony wyłożyć na sitko i moczyć w zimnej wodzie przez 10 minut.

2Wodę wymieszać z granulowanym dashi i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodać pastę miso i roztrzepać. Dodać glony i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.

3Cebulkę pokroić ukośnie. Tofu pokroić w kostkę i rozdzielić na 4 miseczki. Nalewać zupę i posypać cebulką. Smacznego!

Porcja dla:

4 osób