Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Przygotuj sobie japońską zupę miso w domu! To zaskakująco proste i pyszne! Doskonała zupa na lekki lunch lub rozgrzewającą przystawkę. Zobacz też nasz przepis video z tą zupą!
Składniki:
- 1 łyżka glonów wakame
- 1 litr wody
- 2 łyżeczki dashi w granulkach
- 3 łyżki pasty miso
- 2 zielone cebulki
- 100 g tofu jedwabistego
Przygotowanie:
1Glony wyłożyć na sitko i moczyć w zimnej wodzie przez 10 minut.
2Wodę wymieszać z granulowanym dashi i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodać pastę miso i roztrzepać. Dodać glony i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.
3Cebulkę pokroić ukośnie. Tofu pokroić w kostkę i rozdzielić na 4 miseczki. Nalewać zupę i posypać cebulką. Smacznego!
Porcja dla:
4 osób