15 min.
288015 min.
Orzechówkę robi się na przełomie czerwca i lipca, gdy orzechy są jeszcze „zielone”, czyli niedojrzałe. Można je wtedy łatwo kroić – i należy to robić zawsze w rękawiczkach bo pozostawiają plamy na rękach. Orzechówka jest świetna na kłopoty żołądkowe!
Składniki:
- 10 niedojrzałych orzechów włoskich w łupinkach
- 1 l spirytusu
- 10 łyżek cukru
Przygotowanie:
1Orzechy dokładnie umyć, pokroić na połówki lub na ćwiartki wraz z łupinami. Przesypać do gąsiorka i zalać spirytusem. Zakorkować gąsiorek i odstawić na miesiąc.
2Po miesiącu alkohol zlać do butelki, przecedzając orzechy. Orzechy zostawić w gąsiorku i zasypać cukrem. Dobrze potrząsnąć gąsiorkiem, a następnie odstawić na 2 tygodnie, w czasie których cukier ma się rozpuścić.
3Po tych 2 tygodniach ponownie przecedzić orzechy, a zebrany sok wlać do butelki z odłożonym spirytusem. Wymieszać, zakorkować i odstawić na co najmniej pół roku.
Porcja dla:
1 osoby