Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
288015 min.

Orzechówkę robi się na przełomie czerwca i lipca, gdy orzechy są jeszcze „zielone”, czyli niedojrzałe. Można je wtedy łatwo kroić – i należy to robić zawsze w rękawiczkach bo pozostawiają plamy na rękach. Orzechówka jest świetna na kłopoty żołądkowe!

Składniki:

  • 10 niedojrzałych orzechów włoskich w łupinkach
  • 1 l spirytusu
  • 10 łyżek cukru

Przygotowanie:

1Orzechy dokładnie umyć, pokroić na połówki lub na ćwiartki wraz z łupinami. Przesypać do gąsiorka i zalać spirytusem. Zakorkować gąsiorek i odstawić na miesiąc.

2Po miesiącu alkohol zlać do butelki, przecedzając orzechy. Orzechy zostawić w gąsiorku i zasypać cukrem. Dobrze potrząsnąć gąsiorkiem, a następnie odstawić na 2 tygodnie, w czasie których cukier ma się rozpuścić.

3Po tych 2 tygodniach ponownie przecedzić orzechy, a zebrany sok wlać do butelki z odłożonym spirytusem. Wymieszać, zakorkować i odstawić na co najmniej pół roku.

Porcja dla:

1 osoby