30 min.
12 min.
42 min.
Polenta to uniwersalny produkt, czego dowodem jest ta pizza, której blat przyrządzono z opieczonej polenty. Jest ona dość mdła, ale łatwo przejmuje smak innych składników, takich jak tuńczyk, oliwki, zioła i sos pomidorowy, które układa się na pizzy. Podawać z sałatką z zielonych warzyw.
Składniki:
- 340 g polenty instant
- 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
- 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 żółta papryka, przekrojona na połówki
Przygotowanie:
1Wsypać polentę do 1,3 l wrzątku i gotować około 5 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż zgęstnieje.
2Zdjąć z ognia, dodać posiekany tymianek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Rozprowadzić polentę w nasmarowanej oliwą okrągłej formie o średnicy około 30 cm, tak żeby powstały lekko zawinięte do góry krawędzie. Posmarować krawędzie oliwą. Odstawić.
3Mocno rozgrzać opiekacz. Wrzucić do rondla pomidory wraz z sokiem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić 6-8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pozostanie dość gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem.
4Wstawić żółtą paprykę do opiekacza, skórką do góry. Opiekać, aż skórka zwęgli się i popęka. Włożyć paprykę do torebki foliowej, odczekać, aż przestygnie na tyle, by nie parzyła w dłonie. Obrać ze skórki. Pokroić miąższ papryki w paseczki.
5Posmarować blat z polenty sosem pomidorowym. Nałożyć paseczki papryki, kawałki tuńczyka, rozkruszony ser ricotta oraz oliwki. Przykręcić nieco opiekacz i wstawić do niego pizzę na 10-12 minut, aż się przyrumieni. Posypać listkami tymianku i podawać.
Porcja dla:
4 osób