Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
200 min.

Lekki sernik z sera koziego i jogurtu z koziego mleka, dla wszystkich osób, które nie tolerują laktozy. Jeśli chcesz, możesz użyć serka z krowiego mleka i zwykłego jogurtu greckiego. Jest bardzo prosty, bez pieczenia, gotowy w kilka chwil! Później wystarczy cierpliwie czekać, aż zastygnie…

Składniki:

  • 60 g masła, stopionego
  • 225 g ciasteczek typu digestives, pokruszonych
  • 170 ml wrzątku
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie:

1Stopić masło, dodać drobniutko pokruszone ciasteczka i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm i uklepać. Włożyć od lodówki lub zamrażarki na czas przygotowywania reszty ciasta.

2Wymieszać wrzątek z żelatyną i cukrem pudrem. Mieszać, aż żelatyna się całkiem rozpuści. Odstawić.

3W dużej misce wymieszać ser kozi z jogurtem i wanilią. Dobrze wymieszać, a następnie – mieszając żwawo – dodać rozpuszczoną żelatynę. Na koniec dodać czerwoną porzeczkę i delikatnie wymieszać.

4Wlać masę serową na spód z ciasteczek, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.

5Tuż przed podaniem udekorować świeżymi czerwonymi porzeczkami.

Porcja dla:

1 osoby