20 min.
200 min.
Lekki sernik z sera koziego i jogurtu z koziego mleka, dla wszystkich osób, które nie tolerują laktozy. Jeśli chcesz, możesz użyć serka z krowiego mleka i zwykłego jogurtu greckiego. Jest bardzo prosty, bez pieczenia, gotowy w kilka chwil! Później wystarczy cierpliwie czekać, aż zastygnie…
Składniki:
- 60 g masła, stopionego
- 225 g ciasteczek typu digestives, pokruszonych
- 170 ml wrzątku
- 1 łyżka żelatyny
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
1Stopić masło, dodać drobniutko pokruszone ciasteczka i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm i uklepać. Włożyć od lodówki lub zamrażarki na czas przygotowywania reszty ciasta.
2Wymieszać wrzątek z żelatyną i cukrem pudrem. Mieszać, aż żelatyna się całkiem rozpuści. Odstawić.
3W dużej misce wymieszać ser kozi z jogurtem i wanilią. Dobrze wymieszać, a następnie – mieszając żwawo – dodać rozpuszczoną żelatynę. Na koniec dodać czerwoną porzeczkę i delikatnie wymieszać.
4Wlać masę serową na spód z ciasteczek, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.
5Tuż przed podaniem udekorować świeżymi czerwonymi porzeczkami.
Porcja dla:
1 osoby