Czas przygotowania:
03 min.
03 min.
Czas gotowania:
180 min.
180 min.
Całkowity czas:
243 min.
243 min.
Przepis na codzienny chleb domowy z automatu Moulinex 5003. Od roku piekę tylko w automacie, w sklepie nie kupuję pieczywa i tak jakoś mi lepiej działa trawienie i żołądek.
Składniki:
- 300 ml letniej wody z kranu
- 1 łyżeczka soli i cukru
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1 łyżeczka drożdży suchych
Przygotowanie:
1WAŻNA kolejność dodawania składników. Na początek do formy w automacie wlać wodę.
2Dodać sól i cukier.
3Dodać przesianą mąkę.
4Dodać drożdże.
5Automat nastawić na program 1 waga – 750 g – 3 stopień koloru skórki.
6Po ostatnim mieszaniu na liczniku jest 145 można wyjąć mieszadła (po wyjęciu mieszadeł dziury są prawie niewidoczne), lekko uformować ciasto – i niech się piecze.
7Po upieczeniu wyłączyć z prądu i przy otwartej pokrywie zostawić na 10-15 min.
8Wysypać chlebek z formy i do ostudzenia.
9SMACZNEGO!
Porcja dla:
1 osoby