Czas przygotowania:
03 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
243 min.

Przepis na codzienny chleb domowy z automatu Moulinex 5003. Od roku piekę tylko w automacie, w sklepie nie kupuję pieczywa i tak jakoś mi lepiej działa trawienie i żołądek.

Składniki:

  • 300 ml letniej wody z kranu
  • 1 łyżeczka soli i cukru
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1 łyżeczka drożdży suchych

Przygotowanie:

1WAŻNA kolejność dodawania składników. Na początek do formy w automacie wlać wodę.

2Dodać sól i cukier.

3Dodać przesianą mąkę.

4Dodać drożdże.

5Automat nastawić na program 1 waga – 750 g – 3 stopień koloru skórki.

6Po ostatnim mieszaniu na liczniku jest 145 można wyjąć mieszadła (po wyjęciu mieszadeł dziury są prawie niewidoczne), lekko uformować ciasto – i niech się piecze.

7Po upieczeniu wyłączyć z prądu i przy otwartej pokrywie zostawić na 10-15 min.

8Wysypać chlebek z formy i do ostudzenia.

9SMACZNEGO!

Porcja dla:

1 osoby