Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Amarantus jest bardzo bogaty w składniki odżywcze a dodatkowo nie zawiera glutenu. W tej wersji występuje w gulaszu warzywnym.

Składniki:

  • 200 g nasion amarantusa
  • 3/4 litra wody
  • 3 marchewki
  • 2 pory
  • 1 seler

Przygotowanie:

1Nasiona amarantusa zagotować w wodzie i gotować przez 15 minut.

2Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w kostkę.

3W garnku rozgrzać oliwę i wrzucać kolejno marchewkę, pora, selera, paprykę i ziemniaki. Podsmażyć, cały czas mieszając, a następnie podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem przez 20 minut.

4Pod koniec duszenia warzywa wymieszać z amarantusem. Doprawić do smaku i dusić przez kolejne 10 minut.

Porcja dla:

6 osób