Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Amarantus jest bardzo bogaty w składniki odżywcze a dodatkowo nie zawiera glutenu. W tej wersji występuje w gulaszu warzywnym.
Składniki:
- 200 g nasion amarantusa
- 3/4 litra wody
- 3 marchewki
- 2 pory
- 1 seler
Przygotowanie:
1Nasiona amarantusa zagotować w wodzie i gotować przez 15 minut.
2Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w kostkę.
3W garnku rozgrzać oliwę i wrzucać kolejno marchewkę, pora, selera, paprykę i ziemniaki. Podsmażyć, cały czas mieszając, a następnie podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem przez 20 minut.
4Pod koniec duszenia warzywa wymieszać z amarantusem. Doprawić do smaku i dusić przez kolejne 10 minut.
Porcja dla:
6 osób