Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ciekawa propozycja podania popularnego kalafiora. Tu jako „stek” pieczony w piekarniku. Bardzo proste i smakowite danie, nie tylko dla wegetarian.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7). Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.

2Umyty i osuszony kalafior ułożyć na desce do krojenia łodygą do góry i pokroić pionowo w grube plastry. Części, które będą odpadać można zużyć do innych potraw. Plastry powinny być takiej samej grubości.

3Ułożyć plastry kalafiora na przygotowanej blaszce, skropić oliwą i oprószyć czosnkiem, solą i pieprzem.

4Piec przez 20 minut, a następnie odwrócić na drugą stronę i piec ok. 15 minut, aż będą miękkie w środku i przyrumienione na brzegach.

Porcja dla:

4 osób