Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Ciekawa propozycja podania popularnego kalafiora. Tu jako „stek” pieczony w piekarniku. Bardzo proste i smakowite danie, nie tylko dla wegetarian.
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7). Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
2Umyty i osuszony kalafior ułożyć na desce do krojenia łodygą do góry i pokroić pionowo w grube plastry. Części, które będą odpadać można zużyć do innych potraw. Plastry powinny być takiej samej grubości.
3Ułożyć plastry kalafiora na przygotowanej blaszce, skropić oliwą i oprószyć czosnkiem, solą i pieprzem.
4Piec przez 20 minut, a następnie odwrócić na drugą stronę i piec ok. 15 minut, aż będą miękkie w środku i przyrumienione na brzegach.
Porcja dla:
4 osób