Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Pyszne rozpływające się w ustach Amerykańskie naleśniczki!
Składniki:
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Mąkę kukurydzianą i zwykłą przesiać z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jajko i stopione masło, dobrze zmiksować aby ciasto było gładkie.
2Na patelni rozgrzać masełko lub olej i wlewać masę chochelką (ciasto wlewać w jednym miejscu aby naleśniki były grube). Smażyć aż na powierzchni pojawią się bąbelki, potem przewrócić na drugą stronę i smażyć przez jeszcze 1/2 minuty tak aby naleśniki były rumiane.
3Podawać na gorąco i z ulubionymi dodatkami (polecam z masłem i syropem jagodowym).
Porcja dla:
2 osób