Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Pyszne rozpływające się w ustach Amerykańskie naleśniczki!

Składniki:

  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Mąkę kukurydzianą i zwykłą przesiać z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jajko i stopione masło, dobrze zmiksować aby ciasto było gładkie.

2Na patelni rozgrzać masełko lub olej i wlewać masę chochelką (ciasto wlewać w jednym miejscu aby naleśniki były grube). Smażyć aż na powierzchni pojawią się bąbelki, potem przewrócić na drugą stronę i smażyć przez jeszcze 1/2 minuty tak aby naleśniki były rumiane.

3Podawać na gorąco i z ulubionymi dodatkami (polecam z masłem i syropem jagodowym).

Porcja dla:

2 osób