30 min.
20 min.
50 min.
W weekend na śniadanie zachciało nam się naleśników. Jednak ja nie lubię rutyny i postanowiłem coś zmienić. Ponieważ na działce rośnie kosztel z pysznymi jabłkami, postanowiłem je wykorzystać. I tak powstało to danie. Mam nadzieję, że wypróbujecie i ocenicie je.
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) mąki
- 1 jako
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- olej do smażenia naleśników
- 100-150 g twarożku
- cukier
- cynamon
- 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
Przygotowanie:
1Przygotowanie naleśników W naczyniu wymieszaj mąkę, jajko, szczyptę soli i część mleka tak, żeby ciasto nie było za rzadkie (naleśniki mogą się przerywać), ani za gęste (będą za grube). Oczywiście to kwestia gustu i każdy lubi naleśniki zrobione po swojemu.
2Usmaż naleśniki na oleju.
3Twarożek Do naczynia przełóż twarożek, dodaj 2-3 łyżeczki cukru, cynamon do smaku i jogurt lub śmietanę. Wymieszaj i gotowe.
4Jabłka w karmelu Opłucz dobrze jabłka, pokrój wzdłuż na cząstki o szerokości około 1-1,5 cm. Odkrój łupiny z nasionami.
5Na patelnię nasyp 3-4 łyżki cukru i ustaw na ogniu. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać dodaj jabłka i dolej odrobinę soku owocowego. Cukier z sokiem powinny wrzeć wytwarzając pianę. W tym czasie przemieszaj owoce, tak żeby były obtoczone karmelem z każdej strony.
6Na naleśnik nałóż twarożek, karmelizowane owoce i gotowe. Życzę smacznego.
Porcja dla:
4 osób