Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

W weekend na śniadanie zachciało nam się naleśników. Jednak ja nie lubię rutyny i postanowiłem coś zmienić. Ponieważ na działce rośnie kosztel z pysznymi jabłkami, postanowiłem je wykorzystać. I tak powstało to danie. Mam nadzieję, że wypróbujecie i ocenicie je.

Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) mąki
  • 1 jako
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • olej do smażenia naleśników
  • 100-150 g twarożku
  • cukier
  • cynamon
  • 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany

Przygotowanie:

1Przygotowanie naleśników W naczyniu wymieszaj mąkę, jajko, szczyptę soli i część mleka tak, żeby ciasto nie było za rzadkie (naleśniki mogą się przerywać), ani za gęste (będą za grube). Oczywiście to kwestia gustu i każdy lubi naleśniki zrobione po swojemu.

2Usmaż naleśniki na oleju.

3Twarożek Do naczynia przełóż twarożek, dodaj 2-3 łyżeczki cukru, cynamon do smaku i jogurt lub śmietanę. Wymieszaj i gotowe.

4Jabłka w karmelu Opłucz dobrze jabłka, pokrój wzdłuż na cząstki o szerokości około 1-1,5 cm. Odkrój łupiny z nasionami.

5Na patelnię nasyp 3-4 łyżki cukru i ustaw na ogniu. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać dodaj jabłka i dolej odrobinę soku owocowego. Cukier z sokiem powinny wrzeć wytwarzając pianę. W tym czasie przemieszaj owoce, tak żeby były obtoczone karmelem z każdej strony.

6Na naleśnik nałóż twarożek, karmelizowane owoce i gotowe. Życzę smacznego.

Porcja dla:

4 osób