Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
65 min.

Puszyste amerykańskie naleśniki ze zdrowymi owocami leśnymi i jogurtem jagodowym. Smacznego!

Składniki:

  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki jagód
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • odrobinkę soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Żeby zrobić jogurt wsyp do miksera 2 łyżeczki cukru, pół szklanki jagód oraz szklankę mleka. Potem wszystko dobrze zmiksuj. Kiedy już zmiksujesz wstaw do lodówki na 30 minut.

2W czasie gdy twój jogurt będzie się chłodził przyjdzie pora na smażenie naleśników. Przygotuj miskę do której wsypiesz mąkę kukurydzianą, dodasz odrobinę soli i wysypiesz proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Dolej mleko, wbij jajko i wlej stopione masło. Potem zmiksuj wszystko ze sobą.

3Na patelnię z rozgrzanym olejem, wylewaj masę na naleśniki – wylewaj w jednym miejscu (naleśniki muszą być dość grube). Naleśniki smaż, aż na ich powierzchni pojawią się bąbelki, a potem odwróć na drugą stronę i smaż naleśniki aż do ich zrumienienia.

4Gdy naleśniki będą usmażone a jogurt schłodzony, naleśniki polej jogurtem jagodowym i dorzuć owoce leśne.

Porcja dla:

4 osób