10 min.
20 min.
30 min.
Ten przepis na naleśniki z maślanką (właściwie zwane „pancakes”) pochodzi z Ameryki. Amerykańskie naleśniki są o wiele grubsze od naszych i tradycyjnie serwuje się je z syropem klonowym. Możesz też użyć syropu klonowego albo miodu, syropu złocistego, bądź też konfitur owocowych.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 3 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
1Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a następnie wmieszać jajko, masło, maślankę, cukier i sól, miksując na gładką masę.
2Masło rozgrzać na dużej teflonowej patelni na średnim gazie i nakładać około 60 ml ciasta na 4 naleśniki. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć kilka minut aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, a brzegi się przyrumienią. Odwrócić naleśniki na drugą stronę i smażyć kilka minut.
3Podawać z syropem klonowym i masłem.
Porcja dla:
4 osób