Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ten przepis na naleśniki z maślanką (właściwie zwane „pancakes”) pochodzi z Ameryki. Amerykańskie naleśniki są o wiele grubsze od naszych i tradycyjnie serwuje się je z syropem klonowym. Możesz też użyć syropu klonowego albo miodu, syropu złocistego, bądź też konfitur owocowych.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

1Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a następnie wmieszać jajko, masło, maślankę, cukier i sól, miksując na gładką masę.

2Masło rozgrzać na dużej teflonowej patelni na średnim gazie i nakładać około 60 ml ciasta na 4 naleśniki. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć kilka minut aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, a brzegi się przyrumienią. Odwrócić naleśniki na drugą stronę i smażyć kilka minut.

3Podawać z syropem klonowym i masłem.

Porcja dla:

4 osób