Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Babeczki na słono – idealne na przekąskę i na imprezę. Szpinak i ser feta to klasyczne połączenie. Będą smakować także dzieciom.
Składniki:
- 250 g mrożonego szpinaku
- 100 g sera feta
- 2 szkl. (300 g) mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
Przygotowanie:
1Rozmrozić szpinak i porządnie odcisnąć wodę.
2Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami foremkę na 12 babeczek.
3Fetę pokroić w drobną kostkę.
4Wszystkie składniki (poza fetą i szpinakiem) zmiksować na gładką masę.
5Dodać szpinak i fetę i wymieszać łyżką.
6Nałożyć ciasto do przygotowanej foremki i piec przez 20-25 minut.
7W tym czasie można przygotować krem do dekoracji: wymieszać na gładko serek ziołowy z mlekiem i nałożyć do rękawa dekoratorskiego z końcówką w kształcie gwiazdki. Udekorować babeczki.
Porcja dla:
12 osób