Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Babeczki na słono – idealne na przekąskę i na imprezę. Szpinak i ser feta to klasyczne połączenie. Będą smakować także dzieciom.

Składniki:

  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 2 szkl. (300 g) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju

Przygotowanie:

1Rozmrozić szpinak i porządnie odcisnąć wodę.

2Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami foremkę na 12 babeczek.

3Fetę pokroić w drobną kostkę.

4Wszystkie składniki (poza fetą i szpinakiem) zmiksować na gładką masę.

5Dodać szpinak i fetę i wymieszać łyżką.

6Nałożyć ciasto do przygotowanej foremki i piec przez 20-25 minut.

7W tym czasie można przygotować krem do dekoracji: wymieszać na gładko serek ziołowy z mlekiem i nałożyć do rękawa dekoratorskiego z końcówką w kształcie gwiazdki. Udekorować babeczki.

Porcja dla:

12 osób