20 min.
25 min.
45 min.
Przygotujemy z bagietki i dużej ilości papryki, cukinii, czerwonej cebuli pieczonej z czosnkiem i rozmarynem oraz pokruszonego sera feta kanapki w stylu śródziemnomorskim. To będzie prawdziwa uczta kanapkowa. Co ważne, zawierają one znacznie mniej tłuszczu niż tradycyjne kanapki z serem lub wędliną.
Składniki:
- 2 czerwone papryki, przekrojone wzdłuż na ćwiartki
- 4 podłużne bułki lub małe bagietki, przekrojone wzdłuż
- 1 czerwona cebula, pokrojona na cząstki
- 2 duże cukinie, pokrojone ukośnie na plasterki (razem ok. 340 g)
- 2-3 ząbki czosnku, posiekane
Przygotowanie:
1Rozgrzać mocno opiekacz. Włożyć paprykę, skórką do góry, na około 10 minut, aż skórka przypiecze się i lekko zwęgli. Umieścić ją w torebce foliowej i odłożyć na 15 minut, aż ostygnie na tyle, by nie parzyła.
2Wstawić do opiekacza bułkę, przekrojoną stroną do góry. Lekko opiec, następnie wyjąć i przełożyć na deskę do krojenia.
3Wyjąć ruszt z grilla i usunąć z brytfanny wszystkie okruszki. Włożyć do niej cebulę, cukinię i czosnek. Posypać listkami rozmarynu oraz skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem do smaku i opiekać 8-10 minut, przewracając warzywa raz, aż przyrumienią się z obu stron.
4Obrać paprykę ze skórki małym ostrym nożykiem. Pokroić na grube plastry. Ułożyć wraz z upieczonymi warzywami na spodach bułek i skropić sosem z brytfanny. Umieścić wszystkie spody w brytfannie.
5Posypać z wierzchu pokruszonym serem feta i opiekać 3-4 minuty, aż ser przyrumieni się lekko. Przykryć wierzchami bułek. Po wyjęciu z opiekacza przekroić każdą bułkę ukośnie i podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób