Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Przygotujemy z bagietki i dużej ilości papryki, cukinii, czerwonej cebuli pieczonej z czosnkiem i rozmarynem oraz pokruszonego sera feta kanapki w stylu śródziemnomorskim. To będzie prawdziwa uczta kanapkowa. Co ważne, zawierają one znacznie mniej tłuszczu niż tradycyjne kanapki z serem lub wędliną.

Składniki:

  • 2 czerwone papryki, przekrojone wzdłuż na ćwiartki
  • 4 podłużne bułki lub małe bagietki, przekrojone wzdłuż
  • 1 czerwona cebula, pokrojona na cząstki
  • 2 duże cukinie, pokrojone ukośnie na plasterki (razem ok. 340 g)
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane

Przygotowanie:

1Rozgrzać mocno opiekacz. Włożyć paprykę, skórką do góry, na około 10 minut, aż skórka przypiecze się i lekko zwęgli. Umieścić ją w torebce foliowej i odłożyć na 15 minut, aż ostygnie na tyle, by nie parzyła.

2Wstawić do opiekacza bułkę, przekrojoną stroną do góry. Lekko opiec, następnie wyjąć i przełożyć na deskę do krojenia.

3Wyjąć ruszt z grilla i usunąć z brytfanny wszystkie okruszki. Włożyć do niej cebulę, cukinię i czosnek. Posypać listkami rozmarynu oraz skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem do smaku i opiekać 8-10 minut, przewracając warzywa raz, aż przyrumienią się z obu stron.

4Obrać paprykę ze skórki małym ostrym nożykiem. Pokroić na grube plastry. Ułożyć wraz z upieczonymi warzywami na spodach bułek i skropić sosem z brytfanny. Umieścić wszystkie spody w brytfannie.

5Posypać z wierzchu pokruszonym serem feta i opiekać 3-4 minuty, aż ser przyrumieni się lekko. Przykryć wierzchami bułek. Po wyjęciu z opiekacza przekroić każdą bułkę ukośnie i podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób