Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
75 min.

Pyszny warzywny dodatek do dań inspirowany kuchnią włoską. Smażone plastry bakłażana z pomidorowo-ziołowym sosem.

Składniki:

  • 3 średnie bakłażany
  • sól do oprószenia
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku, posiekane

Przygotowanie:

1Bakłażana pokroić w plastry i oprószyć solą. Odstawić na 30 minut. Przepłukać i osuszyć.

2Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć plastry bakłażana. Przekładać na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

3Na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Dodać pomidory i przyprawy. Smażyć przez 5-6 minut.

4Bakłażany ułożyć na półmisku i polać sosem.

Porcja dla:

4 osób