Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Pyszny warzywny dodatek do dań inspirowany kuchnią włoską. Smażone plastry bakłażana z pomidorowo-ziołowym sosem.
Składniki:
- 3 średnie bakłażany
- sól do oprószenia
- olej do smażenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 ząbki czosnku, posiekane
Przygotowanie:
1Bakłażana pokroić w plastry i oprószyć solą. Odstawić na 30 minut. Przepłukać i osuszyć.
2Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć plastry bakłażana. Przekładać na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
3Na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Dodać pomidory i przyprawy. Smażyć przez 5-6 minut.
4Bakłażany ułożyć na półmisku i polać sosem.
Porcja dla:
4 osób