15 min.
04 min.
19 min.
Proste i pyszne placuszki bananowe. Takie pancakes są najlepsze na śniadanie, ale dzieci lubią je jeść również na obiad. Podawać polane syropem klonowym.
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 30 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać mąkę z orzechami, cukrem, proszkiem do pieczenia, gałką, cynamonem i solą. Na środku zrobić zagłębienie.
2W osobnej misce roztrzepać mleko z bananami, stopionym masłem i wanilią, aby wszystko się połączyło w jednolitą masę. Dodać jajko i wymieszać rózgą. Wlać tę masę do mąki i wymieszać tylko tyle, aby suche składniki namokły.
3Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nalewać po ok. 60 ml ciasta i lekko przechylać patelnią, aby się równo rozlało. Smażyć, aż na cieście pojawią się bąbelki, a brzegi będą ścięte (3-4 minuty). Odwrócić i smażyć na drugiej stronie przez 1-2 minuty.
4Powtórzyć z resztą ciasta.
Porcja dla:
3 osób