Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Wspaniały, prosty sos, który idealnie pasuje do zapiekanej, naleśników i makaronu. Jest szybki i przepyszny!
Składniki:
- 500 ml mleka
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- 100 g startego żółtego sera o łagodnym smaku
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W rondelku stopić masło na średnim ogniu. Nie przyrumienić! Dodać mąkę i szybko wymieszać, aby nie było grudek.
2Dodać mleko, energicznie wymieszać, a następnie gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, stale mieszając.
3Gdy sos będzie gotowy doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać żółty ser i mieszać, aż się stopi.
Porcja dla:
6 osób