Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Wspaniały, prosty sos, który idealnie pasuje do zapiekanej, naleśników i makaronu. Jest szybki i przepyszny!

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 100 g startego żółtego sera o łagodnym smaku
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W rondelku stopić masło na średnim ogniu. Nie przyrumienić! Dodać mąkę i szybko wymieszać, aby nie było grudek.

2Dodać mleko, energicznie wymieszać, a następnie gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, stale mieszając.

3Gdy sos będzie gotowy doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać żółty ser i mieszać, aż się stopi.

Porcja dla:

6 osób