20 min.
20 min.
Daktyle są słodkie i dlatego używa się ich do słodzenia deserów, ciast i innych potraw. My ugotujemy je razem z jabłkami i aromatycznymi przyprawami, aż powstanie jednorodna masa. Podaje się ją z kawałkami owoców i warzyw, albo używa do smarowania tostów lub słodkich sucharków.
Składniki:
- 3 strączki kardamonu
- 1 jabłko (ok. 220 g), obrane i pokrojone
- 125 g suszonych daktyli, pokrojonych
- ½ łyżeczki cynamonu
- 250 g sera ricotta
Przygotowanie:
1Zgnieść lekko strączki kardamonu płaską stroną noża, aby je otworzyć i wyjąć nasiona. Wyrzucić strączki, a nasiona zgnieść płaską stroną noża. Można też rozgnieść nasiona w moździerzu.
2Wrzucić jabłka, daktyle, zmiażdżony kardamon i cynamon do rondelka z 200 ml wody. Zagotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zmniejszyć ogień i dusić 10 minut lub do chwili, aż jabłka się ugotują, a daktyle utworzą papkę. Mieszać od czasu do czasu.
3Odstawić z ognia i zostawić, aż ostygnie. Kiedy masa (szczególnie jabłka) będzie zimna, dodać ser ricotta. Przechowywać pod przykryciem w lodówce, aż do momentu podania (do 3–4 dni).
4Podawać w płytkiej misce lub na talerzu z kawałkami różnych owoców i warzyw.
Porcja dla:
4 osób