Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
220 min.
Całkowity czas:
600 min.

Pyszne danie, nawet na wigilijny stół. Bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych grzybów i suszonych śliwek. Bardzo aromatyczny!

Składniki:

  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule, posiekane
  • 5 suszonych śliwek

Przygotowanie:

1Grzyby opłukać i zalać przegotowaną wodą, odstawić najlepiej na noc do namoczenia. Zagotować w tej samej wodzie, co się moczyły. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Przestudzić i drobno pokroić.

2Kapustę przepłukać (jeśli jest bardzo kwaśna kilkakrotnie) i odsączyć. Poszatkować.

3W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać kapustę, grzyby oraz wywar pozostały po ich gotowaniu.

4Śliwki umyć i posiekać, dodać do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając, aby bigos się nie przypalił. Przed podaniem wyjąć liście laurowe, a doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

10 osób