20 min.
220 min.
600 min.
Pyszne danie, nawet na wigilijny stół. Bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych grzybów i suszonych śliwek. Bardzo aromatyczny!
Składniki:
- 20 g suszonych grzybów
- 2 kg kapusty kiszonej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule, posiekane
- 5 suszonych śliwek
Przygotowanie:
1Grzyby opłukać i zalać przegotowaną wodą, odstawić najlepiej na noc do namoczenia. Zagotować w tej samej wodzie, co się moczyły. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Przestudzić i drobno pokroić.
2Kapustę przepłukać (jeśli jest bardzo kwaśna kilkakrotnie) i odsączyć. Poszatkować.
3W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać kapustę, grzyby oraz wywar pozostały po ich gotowaniu.
4Śliwki umyć i posiekać, dodać do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając, aby bigos się nie przypalił. Przed podaniem wyjąć liście laurowe, a doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
10 osób