Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Oryginalny Pao de Queijo – pyszny chlebek bezglutenowy z dodatkiem parmezanu. Można poeksperymentować i dodać trochę ziół lub zastąpić parmezan innym serem.
Składniki:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki mleka krowiego lub sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki mąki z tapioki
- 2 łyżeczki wyciśniętego przez praskę czosnku
- 2/3 szklanki świeżo startego parmezanu
- 2 jajka, roztrzepane
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
2W rondelku wymieszać oliwę z oliwek z wodą, mlekiem oraz solą. Zagotować na dużym ogniu i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać mąkę z tapioki i czosnek, wymieszać na gładką masę. Odstawić na 10-15 minut.
3Dodać ser i jajka, wymieszać. Masa będzie grudkowata, o konsystencji serka wiejskiego.
4Na nienatłuszczoną blaszkę nakładać niewielkie kulki.
5Piec przez 15-20 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Porcja dla:
6 osób