Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
45 min.

Oryginalny Pao de Queijo – pyszny chlebek bezglutenowy z dodatkiem parmezanu. Można poeksperymentować i dodać trochę ziół lub zastąpić parmezan innym serem.

Składniki:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki mleka krowiego lub sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki z tapioki
  • 2 łyżeczki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • 2/3 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 2 jajka, roztrzepane

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.

2W rondelku wymieszać oliwę z oliwek z wodą, mlekiem oraz solą. Zagotować na dużym ogniu i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać mąkę z tapioki i czosnek, wymieszać na gładką masę. Odstawić na 10-15 minut.

3Dodać ser i jajka, wymieszać. Masa będzie grudkowata, o konsystencji serka wiejskiego.

4Na nienatłuszczoną blaszkę nakładać niewielkie kulki.

5Piec przez 15-20 minut, aż wierzch będzie rumiany.

Porcja dla:

6 osób