20 min.
20 min.
40 min.
Doskonały i bardzo prosty przepis na danie, które może towarzyszyć niemal każdemu obiadowi. Przepis ten pochodzi z mojej książki kucharskiej pt. „From Uncle Bill’s Kitchen” („Z kuchni wujka Billa”).
Składniki:
- 700 g brukselki
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki roztopionego masła
- 4 łyżki startego parmezanu
- 4 łyżki bułki tartej
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli (np. czosnkowej, cytrynowej, ziołowej)
Przygotowanie:
1Brukselkę umyć, oczyścić i na końcach łodyżek ponacinać krzyżyki głębokości ok. 3 mm (w ten sposób brukselka gotuje się szybciej i bardziej równomiernie).
2Włożyć brukselkę do średniego garnka, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli i doprowadzić wodę do wrzenia. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 6 minut lub do momentu, gdy będzie miękka, odcedzić. Uważać, aby brukselka się nie rozgotowała.
3Włożyć brukselkę do niewielkiego naczynia żaroodpornego, polać 2 łyżkami roztopionego masła i dobrze wymieszać.
4Pozostałe masło dobrze wymieszać z parmezanem, bułką tartą, czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą, i tak przyprawione rozprowadzić po wierzchu brukselki.
5Wstawić naczynie z brukselką do piekarnika pod nagrzany grill w odległości około 10 cm od źródła ciepła i podgrzewać przez około 5 minut, lub do chwili gdy bułka tarta się zarumieni. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
12 osób