Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Doskonały i bardzo prosty przepis na danie, które może towarzyszyć niemal każdemu obiadowi. Przepis ten pochodzi z mojej książki kucharskiej pt. „From Uncle Bill’s Kitchen” („Z kuchni wujka Billa”).

Składniki:

  • 700 g brukselki
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli (np. czosnkowej, cytrynowej, ziołowej)

Przygotowanie:

1Brukselkę umyć, oczyścić i na końcach łodyżek ponacinać krzyżyki głębokości ok. 3 mm (w ten sposób brukselka gotuje się szybciej i bardziej równomiernie).

2Włożyć brukselkę do średniego garnka, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli i doprowadzić wodę do wrzenia. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 6 minut lub do momentu, gdy będzie miękka, odcedzić. Uważać, aby brukselka się nie rozgotowała.

3Włożyć brukselkę do niewielkiego naczynia żaroodpornego, polać 2 łyżkami roztopionego masła i dobrze wymieszać.

4Pozostałe masło dobrze wymieszać z parmezanem, bułką tartą, czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą, i tak przyprawione rozprowadzić po wierzchu brukselki.

5Wstawić naczynie z brukselką do piekarnika pod nagrzany grill w odległości około 10 cm od źródła ciepła i podgrzewać przez około 5 minut, lub do chwili gdy bułka tarta się zarumieni. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

12 osób