Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Brukselkę, ziemniaki, dymkę i jabłko polewamy ciepłym, kremowym sosem, któremu odrobina chrzanu nadaje ostrość i specyficzny smak.

Składniki:

  • 225 g małych czerwonych ziemniaków, pokrojonych na ćwiartki
  • 280 g brukselki, pokrojonej na ćwiartki
  • 1 czerwone deserowe jabłko, pokrojone na kawałki
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki

Przygotowanie:

1Gotować ziemniaki 5 minut w dużym garnku wrzątku. Dodać brukselkę i gotować jeszcze 5-8 minut, aż oba warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzić, przełożyć do miski, dodać jabłko, seler i dymkę.

2Energicznie wymieszać sok jabłkowy z octem jabłkowym, mąką, musztardą, chrzanem, oliwą i kminkiem w małym rondelku. Zagotować na średnim ogniu, cały czas energicznie mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty.

3Polać warzywa gorącym sosem, wstrząsnąć, aby dobrze się nim pokryły. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

4 osób