10 min.
15 min.
25 min.
Gdy mamy w spiżarni włoskie warzywa w oliwie, możemy błyskawicznie przyrządzać pyszne, lekkie posiłki i przekąski. Jedną z nich są tosty z papryką i serem ricotta. Potrzeba jedynie sałatki z listków różnych odmian sałaty, ogórka i winogron, by przekształcić je w sycący i zdrowy lunch.
Składniki:
- 8 kromek chleba na zakwasie o grubości 1 cm (razem ok. 300 g)
- 250 g sera ricotta
- 55 g zielonych oliwek bez pestek, posiekanych
- 3 łyżki świeżej mięty, posiekanej
- 150 g papryki w oliwie, odsączonej i posiekanej
- sól i pieprz
- listki świeżej mięty, do przybrania
Przygotowanie:
1Przyrządzić sos. Wlać oliwę i sok z cytryny do salaterki. Doprawić solą i pieprzem. Starannie wymieszać i odstawić.
2Rozgrzać dużą, żeliwną patelnię grillową na dość dużym ogniu. Położyć na niej w jednej warstwie jak najwięcej kromek pieczywa. Smażyć 2 minuty, aż zrobią się chrupkie i odcisną się na nich ciemne paseczki od patelni. Przełożyć na drugą stronę i przypiec. Zdjąć z patelni. Usmażyć w podobny sposób resztę kromek.
3Włożyć ser do miski. Dodać oliwki i posiekaną miętę. Doprawić solą i pieprzem. Starannie wymieszać.
4Ułożyć na każdej kromce chleba po kilka kawałków papryki. Położyć na wierzchu ser z oliwkami i udekorować listkami mięty.
5Szybko wymieszać sos w misce i polać nim listki sałat, plasterki ogórka i winogrona. Wymieszać i podawać z bruschettą.
Porcja dla:
4 osób