Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
585 min.

Fasola pinto jest często używana w kuchni meksykańskiej. W tej potrawie nie jest ona dwukrotnie smażona, lecz najpierw gotowana na małym ogniu, a następnie delikatnie odsmażona na odrobinie oleju. Burritos to bardzo pożywne danie, które nie wymaga żadnych dodatków, poza owocami na deser.

Składniki:

  • 250 g suszonej fasoli pinto, namoczonej co najmniej przez 8 godzin
  • 2 cebule (jedna pokrojona w ćwiartki, druga drobno posiekana)
  • 3 ząbki czosnku (2 całe i 1 posiekany)
  • 2 liście laurowe
  • 1½ łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz
  • 450 g jędrnych pomidorów, pokrojonych
  • 1 zielona papryczka chili, posiekana
  • sok i skórka drobno otarta z 1 limonki
  • szczypta drobnego cukru
  • 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

Przygotowanie:

1Odlać namoczoną fasolę i przepłukać strumieniem zimnej wody. Włożyć do dużego rondla, zalać dużą ilością świeżej wody i dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę, 2 obrane ząbki czosnku oraz liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo dużym ogniu 10 minut. Zmniejszyć ogień na maleńki, częściowo przykryć i gotować 45-60 minut, aż fasola zmięknie.

2Przyrządzić salsę, mieszając w misce pomidory z chili, sokiem i skórką otartą z limonki, cukrem i kolendrą. Przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej aż do podania burritos.

3Kiedy fasola się ugotuje, odlać z rondla 150 ml wywaru i zachować. Odlać fasolę, wyrzucić cebulę i liście laurowe, ale zachować czosnek.

4Rozgrzać olej na dużej patelni. Wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć 10 minut na małym ogniu, aż zmiękną. Dodać zachowane całe ząbki czosnku, chochlę fasoli i kilka łyżek zachowanego wywaru. Rozgnieść widelcem.

5Dodawać fasolę po jednej chochli wraz z odrobiną wywaru, smażąc i rozcierając na lekko suche i niezbyt gładkie purée. Doprawić solą i pieprzem.

6Rozgrzać tortille w piekarniku lub kuchence mikrofalowej zgodnie z przepisem na opakowaniu.

7Nałożyć odsmażoną fasolę na środek tortilli. Posypać serem, nałożyć nieco sałaty i polać jogurtem. Zwinąć tortille i podawać natychmiast z dodatkiem salsy pomidorowej z chili.

Porcja dla:

6 osób