Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Café liégeois to klasyczny francuski deser na bazie espresso i lodów kawowych. Kluczem do pysznego café liégeois jest espresso dobrej jakości i schłodzenie go bardzo dobrze. Można je nawet kupić w kawiarni na wynos, przynieść do domu, wstawić do lodówki do czasu, aż będzie potrzebne.
Składniki:
- 300 ml espresso lub bardzo mocnej kawy
- 500 ml bardzo dobrze śmietany tortowej (48%)
- 25 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 500 ml lodów o smaku kawowym
Przygotowanie:
1Zaparzyć espresso, studzić przez chwilę, a następnie wstawić od lodówki na co najmniej 1 godzinę.
26 pucharków lub dekoracyjnych szklanek wstawić do zamrażarki na około 30 minut – powinny być bardzo zimne.
3Z zamrażarki wyjąć miskę i wlać do niej śmietanę. Ubić ją na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy gdy zacznie sztywnieć.
4Do szklanek wlać po równo kawy, dodać lody kawowe i udekorować bitą śmietaną.
Porcja dla:
6 osób