Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
75 min.

Café liégeois to klasyczny francuski deser na bazie espresso i lodów kawowych. Kluczem do pysznego café liégeois jest espresso dobrej jakości i schłodzenie go bardzo dobrze. Można je nawet kupić w kawiarni na wynos, przynieść do domu, wstawić do lodówki do czasu, aż będzie potrzebne.

Składniki:

  • 300 ml espresso lub bardzo mocnej kawy
  • 500 ml bardzo dobrze śmietany tortowej (48%)
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500 ml lodów o smaku kawowym

Przygotowanie:

1Zaparzyć espresso, studzić przez chwilę, a następnie wstawić od lodówki na co najmniej 1 godzinę.

26 pucharków lub dekoracyjnych szklanek wstawić do zamrażarki na około 30 minut – powinny być bardzo zimne.

3Z zamrażarki wyjąć miskę i wlać do niej śmietanę. Ubić ją na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy gdy zacznie sztywnieć.

4Do szklanek wlać po równo kawy, dodać lody kawowe i udekorować bitą śmietaną.

Porcja dla:

6 osób